toplist lp

leftmenu

 

 


Ewan Svensson

På facebook


Foto: Per Bergbom

Ove Ingemarsson - sax
Ewan Svensson - gitarr
Matz Nilsson - bas
Magnus Gran - trummorESQ folder i pdf.format


Gitarristen Ewan Svensson, av många ansedd som en av landets mest intressanta jazzgitarrister, har medverkat i och varit ledare för en rad olika jazzgrupper sedan slutet av 70-talet.
Första gruppen i eget namn bildades 1983. Gruppen var en trio som senare utökades till kvartett bestående av ES-git., Harald Svensson-pi. Stefan Bellnäs-bas och Henrik Wartel-tr. Ewan Svensson Quartet har sen dess funnits i flera upplagor parallellt med olika triokonstellationer.
1987 var det dags att sätta ihop en ny trio, då som kompgrupp under en turné i Sverige åt världsberömde polske saxofonisten Zbigniew Namyslowski. Det samarbetet blev sedan permanent och gruppen fick ny rytmsektion med Sergei Muchin-bas och Magnus Gran-tr. 1988-90 turnérade gruppen runt om i Europa och spelade på klubbar, festivaler, radio och TV. Nuvarande upplagan av ESQ bildades 1990 och räknas idag till institutionerna bland svenska jazzgrupper med samma medlemmar i 13 år! Gruppen har genom åren ändrat inriktning från att ha varit ganska elektrifierad med syntgitarr, syntsax och elbas till ett i huvudasak akustiskt sound. Som årligen återkommande husband under Falkenbergs Jazzdagar har gruppen också jobbat med en lång rad svenska och internationella gästartister som: Toots Thielemans, Art Farmer, Clark Terry, Kenny Wheeler, Bob Berg, Johnny Griffin, Putte Wickman, Monica Zetterlund osv.

CD:n Reflections med ESQ kom ut -93, Next Step -95 och senast Meeting -00 med ESQ och stråkkvartetten Ginestra. ESQ spelar originalmusik av Ewan Svensson, modern "melodisk jazz" varvat med en del favoritstandards, en mix av ballader, latin-beat och "straight jazz".


Jazz på Lillan

EWAN SVENSSON QUARTET

LULEÅ, Kuriren.

Två band stod på Lillans scen när jazzen drog igång för säsongen på onsdagskvällen. Det ena synnerligen etablerat och rutinerat, det andra så gott som helt oprövart och oerfaret.För att börja med den senare gruppen (...).

Det var förstås Ewan Svensson och hans kvartett som var kvällens huvudnummer och de spelar i en helt annan division. Om det nu funnes ett seriesystem i jazzmusik som i ishockey eller fotboll så hör de avgjort hemma i en internationell superliga. Till numerären är de få men de utstrålar en kraft och förmedlar en energi som är helt oemotståndlig. Jag lyssnade på dem för två år sedan här i Luleå och de lät om möjligt ännu bättre nu.

Ewan Svensson är en magnifik gitarrist med total behärskning över instrumentet. Ove Ingemarsson spelar märgfull och flytande tenor och en intensiv sopransax. Vid kontrabasen är Matz Nilsson virtuos och distinkt och vid trummorna är Magnus Gran ett föredöme genom sin dynamiska och i varje läge perfekta avpassade spelstil. Dessutom är han en lysande tekniker.

Det är Ewan Svensson själv som står för det mesta av den melodiösa repertoaren. De egna låtarna varvas med en eller annan evergreen. Roligaste låten var Used Shoes med sin lite disträa och trevande introduktion. Slutlåten Before Eleven utmynnade i en formidabel trumuppvisning av Magnus Gran.
Det var en högklassig upptakt som föreningen Jazz i Luleå stod för.

GUNNAR LINDGREN

upp