Flying Carpet

Ulf Andersson Band

lyssna på Spotify

Four leaf clover (1998)
1 Flying Carpet
2 Slow Motion
3 Jamboree
4 Kwaku Baah
5 Early Meeting
6 Straight Flush
7 Tiny Giant
8 Milesology
9 Hermosa Beach
10 Hippodrome
11 Mr O. Grinders

All compositions by Ulf Andersson (Camp Music Corp.) except 5. by Ewan Svensson (ESM-Prod.)

Ulf Andersson – tenorsax
Mårten Lundgren – trumpet
Ewan Svensson – guitar
Hans Backenroth – bas
Rune Carlsson – drums

Recorded at SAMI-Studios, Stockholm, Sweden, April 19 – 24, 1998
Sound Engineer: Jan Wibeck
Mastered by Peter In De Betou, Cutting Room
Layout & Cover Design: Jan Adsjö
Produced by Ulf Andersson & Lars Samuelsson  

LYSANDE SAXOFONIST!
Ulf Andersson är en av Sveriges främsta träblåsare, saxofonist och flöjtist i de mest skiftande sammanhang och därtill en skicklig pedagog som generöst delar med sig av sina kunskaper till unga saxofonister. Han uppmärksammades på allvar först i Eje Thelins legendariska kvintett under första hälften av sextiotalet, och sedan har han bland mycket annat hörts med EGBA i många år på sjuttio- och åttiotalen och senare med Kjell Öhman Organ Grinders.
När Ulf Andersson nu ger ut en egen kollektion med musik så är det en händelse värd uppmärksamhet. Här framträder han med ett handplockat gäng medmusikanter och samtliga spelar rasande skickligt på sina instrument, inte minst Andersson själv på tenorsaxofon. Han har en ren och klar ton, och han formulerar sig mycket väl, samtidigt som han rör sig snabbt och flyhänt genom melodiernas harmoniska scheman. Det är ett formidabelt flyt i hans solon där det klassiskt rytmiska ”hänget” varvas väl med det nutida bebop-språkets attack på beatet.
Ewan Svenssons vackra ballad Early Meeting innehåller skönt och precist balladspel utfört på tenorsax. Ewan Svensson spelar med ett framåtlutat flyt utan att rasa iväg från tempo eller melodi; han har ett sätt att närmast smeksamt fingra fram tonerna på gitarren. Trumpetaren Mårten Lundgren visar stor spelglädje när han fullkomligt sprutar ur sig skönt formade toner. Hans Backenroth demonstrerar med sitt basspel en imponerande stabilitet med påtagligt sväng på varje taktslag, oavsett om han kompar eller solo-spelar. Särskild rytmisk spänst åstadkommer Rune Carlsson med sitt inkännande av de andra instrumentalisternas olika särdrag, som han accentuerar utan överdrifter.

Alla låtar utom den nämnda balladen är av Ulf Andersson. Melodierna har sångbara teman och det andra spåretSlow Motion biter sig direkt fast i hjärnbarkens minnesfunktioner. Det här är en mycket hörvärd cd av en utmärkt svensk jazzgrupp. /LEIF WIGH, OJ 2/98

Tenoristen Ulf Andersson har spelat med de flesta svenska jazzmusiker under åren, men också med en rad gästande utländska storheter. Nu har han gett ut en CD, den första i eget namn, och det visar sig vara en av de allra bästa jazzskivorna under det här året. Ulf, som ofta anlitas i storbands- och studiosammanhang, får här visa vilken god solist han är, men också sina färdigheter som kompositör. Samtliga nummer på skivan, utom ett av Ewan Svensson, är nämligen signerade Ulf Andersson. På CD:n har han mycket gott stöd av Mårten Lundgren, trumpet, Ewan Svensson, gitarr, Hans Backenroth, bas och trummisen Rune Carlsson. Tillsammans bildar musikerna en kvintett som blandar hederlig jazz som påminner om det goda 60-talet med mera modern jazz. Helhetsintrycket blir därför mycket bra.
/ ÅKE ERIKSSON

Flying Carpet är ingen cd som får en att flyga i luften med detsamma. Den vinner i stället längden och blir bara bättre och bättre för varje gång man spelar den. Uffes ton, osvikliga smak, trygga fantasi, grundad på massor av erfarenhet, hans aldrig svikande sinne för smak och den brinnande entusiasmen gör, att man hela tiden finner nya tilltalande vinklar och bottnar i hans musik. /JAN OLSSON, ARBETET

Saxveteranen Ulf Andersson leder den här välmeriterade kvintetten. Musiken, idel original, är mogen, modern mainstreamjazz åt hardbophållet. Många effektiva teman, inte minst bluesmättade Slow Motion som är mitt favoritspår. Ulf Andersson formulerar sig väl på sin tenorsax och det gäller också namnkunnige gitarristen Ewan Svensson. Trumpetaren Mårten Lundgren är cd:ns överraskning, en ny, spännande solist.
Kompet – Hans Backenroth och Rune Carlsson – svänger tryggt och följsamt. /CHRISTER BORG, KVÄLLSPOSTEN