Moments Passed

Ewan Svensson Trio

Lyssna på Spotify

1 Dolphin Dance (H. Hancock)
2 My Shining Hour (H. Arlen/J. Mercer)
3 Peace (H. Silver)
4 Come Rain or Come Shine
(H. Arlen/J. Mercer)
5 I hear a Rhapsody
(D. Gasparre/G. Fragos/J.Baker)
6 Moment’s Notice (J. Coltrane)
7 Infant Eyes (W. Shorter)
8 Summer Night (A. Dubin/H. Warren)
9 Days of wine and Roses (H. Mancini/J. Mercer)
10 My FavoriteThings (Rodgers/Hammerstein) mp3
11 HaveYou Met Miss Jones (R. Rodgers/L. Hart)

Total playing time: 62:36

Ewan Svensson – Yasuhito Mori – Magnus Gran

Recorded at Studio Lynga, Falkenberg, Sweden, February 18, 19, 2009
Recording, mix and mastering: Lars Hillerström
Photos: ESM-Prod. Graphic design: Sofia Berry/Berry Produktion
Produced by Ewan Svensson Executive Producer: Dragon Records

EWAN SVENSSON TRIO
Moments Passed (Dragon)

Ewan Svensson har i många år tillhört våra bästa jazzgitarrister. För många anses han vara den bäste vi har. Det här är hans 7e Dragonalbum och på den har han valt att bjuda på tio verkliga ”jazzklassiker” i egna arrangemang. Vad sägs om låtar som Dolphin Dance (Herbie Hancock), My Shining Hour (H Arlen), Peace (H Silver, Moment´s Notice ( J Coltrane), Days of wine and roses (H Mancini), för att nämna några. Skivan avrundas med en utsökt vacker sologitarrversion av Richard Rodgers fina, Have you met Miss Jones?
Trion är utan vidare jämförelser en nutida variant på klassiska 50-talstrion The Poll Winners.
Ewan visar här ett flyhänt och inspirerat spel utan begränsningar där det harmoniska och det tekniska går hand i hand. Som tidigare är hans medmusikanter, den härligt svängande basisten Yasuhito Mori och den rytmiska klippan Magnus Gran, trummor. Ett album för jazzälskare i allmänhet och för gitarristfreaks i synnerhet!
Hans-Erik Bergman/ ST

”Ewan Svensson har lyrisk skönhet i sitt spel och mjukt vackert anslag på gitarren. Så innerligt harmoniskt och vackert som är Ewans eget, även om vi en gång i tiden hörde Wes Montgomery/Johnny Smith framtona likadant. Men han kan också bita till ordentligt med tryck och engagemang i spel som känns ända ner i tårna. Lyssna bara på supersnabba My shining hour. Ändå med vacker ton och idé i solospelet. Med fin assistans från Magnus Gran, trummor som också bjuder virvlande solospel, och Yasuhito Moris pådrivande bas. Motsatsen är lyriskt vackra Peace, i breda melodiskt vackra ackord och sansat solospel tillsammans med Moris bas.
Sammanlagt elva välkända melodier vi hört i jazzsammanhang många gånger. I hear a rhapsody, My favorite things, Moments notice och sologitarr i avslutande Have you met miss Jones, med flera, som tål att höras om och om igen.” /Thord Ehnberg, Bollnäs Tidning


”Ewan Svensson är en gitarrist som imponerar alltmer för varje nytt projekt. Den här gången har han tillsammans med ett utsökt komp bestående av Yasuhito Mori på bas och Magnus Gran på trummor gett sig på att tolka elva någorlunda moderna standards, och resultatet är helt fantastiskt bra. Hade någon sagt att detta var en skiva med Pat Metheny hade jag självklart trott att det var sant. Inte för att Ewan Svensson är en imitatör, utan för att han håller samma höga klass som vilken amerikansk superstjärna som helst. Hade han bara varit född lite länge västerut än Halland hade han tveklöst varit ett världsnamn.
Magnus Nilsson, Smålandsposten

Smakfull mosaik med skönt klingande gitarr
Ewan Svensson Trio
Moments Passed
(Dragon Records/Border)Ewan Svensson är sedan långt tillbaka en av landets mest personliga gitarrister. Med basisten Yasuhito Mori och trumslagaren Magnus Gran låter han sig höras i elva av jazzens klassiker som blandats i en smakfull mosaik där den skönt klingande gitarren ger musiken intim värme och melodisk mättnad. Skivan präglas av homogenitet och ett inbördes samförstånd musikerna emellan som ger mersmak.Arrangemangen har Ewan ritat. Helt alena spelar han imponerar bra i Have You Met Miss Jones. I övrigt är det trion hela vägen där Moris trygga bas och Magnus fantasifulla luftiga trumspel ger inspirerande assistans. Mori kommer även in som solist, bra sådan ibland annat Horace Silvers Peace.
Come Rain Or Come Shine är en av skivans toppar där Ewan visar sin höga klass med besked efter Moris välsittande solo. I Hear A Rahpsody är de flexibla musikerna mycket övertygande och gitarren släpper fram slingor av dignitet. Magnus noteras också för ett snillrikt solo. Bland de övriga standards som luftas av finns Infant Eyes, Moment Notice – ett höjdarnummer. Det spirituella spelet i Summer Nights och Dolphin Dance håller också hög nivå. I hypersnabba My Shining Hour går man på knock. Vill man njuta att jazz i en avspänd avstressad miljö är Moment Passed ett bra val.
Göran Olson, DIG music

Ewan Svensson hör tveklöst till våra främsta gitarrister: tekniskt briljant och med den avundsvärda egenskapen att kunna leverera fantasirika improvisationer. Det har han bl.a. visat i Janne ”Loffe” Carlssons utmärkta kvartett. Och han visar det på Moments Passed, den sjunde Dragonskivan i eget namn, om jag räknat rätt.
CDn är ett utmärkt studieobjekt för den som vill veta hur man kan få jazzstandards att låta nyutsprungna. Svensson hörs här i ett smakfullt och nära samarbete med Yasuhito Moris bas och Magnus Gran trummor.”
Ewan Svensson lutar sig mer åt den traditionella jazzgitarren och spelar med en mild avrundad ton. Det hindrar förstås inte att han också eldar på; det är t.ex. bett i I hear a Rhapsody och My shining hour. Moments Passed rundas av med kapellmästaren helt solo i en briljant version av Have you met miss Jones. Joe Pass hade inte kunnat göra det bättre.
Jörgen Östberg, OJ