My one and only love

Janne ”Loffe” Carlsson 4

lyssna på Spotify

Dragon rec. (2004)
1 Inception
2 Come rain or come shine
3 Peace
4 Secret love
5 Hackensack
6 In your own sweet way
7 Triste
8 All the things you are
9 My one and only love
Minority

Ulf Andersson – tenor-sax, Ewan Svensson – guitar,
Jesper Andersson – el- bass, Janne Carlsson – drums

Recorded at JFK-Studio, Fjälkinge, Sweden Sept 22, 2003 and April 1, 2004
Recording and mixing engineers: Fredrik Kronbäck and Martin Sventorp
Photos: Gunnar Holmberg, Liner notes: Dave Castle , Graphic design: Sofia Berry/Berry Production
Produced by: Janne ”Loffe” Carlsson, Executive producer: Leif Collin/Dragon Records

Titel: My one and only love/Janne ”Loffe” Carlsson & his playmates
Bolag: Dragon/CDA
Betyg: 4


Janne Carlsson, ”Loffe” med hela svenska folket, är inne på sin andra karriär som jazz-trumslagare. Han har verkligen inte legat av sig, sedan han trummade sig fram i ungdomens dar. Inte heller har han fastnat i någon speciell genre. Här tar han sig an godbitar ur den
amerikanska, evigt gröna repertoaren och plussar på med bebopklassiker och litet latinmusik. Han och hans tre medmusikanter gör det mycket okonventionellt, ja rent av nyskapande. Den bitterljuva ”Come rain or come shine” har jag aldrig hört tidigare i tretakt, ej heller balladen ”Secret love” i så rasande tempo. Monks ”Hackensack” spelas med funkigt stuk och Brubecks ”In your own sweet way” får ett både värdigt och vackert utförande. Saxofonisten Ulf Andersson är i sitt esse utefter hela linjen, en improvisatör av rang, främst kanske i den sköna My one and only love. Gitarristen Ewan Svensson låter med sina breda ackord som en hel orkester och solospelar också på ett engagerande sätt. Jesper Andersson elbas klingar distinkt och bidrar en hel del till att kompet får sväng och svikt.
Efter den här skivan hoppas man att ”Loffe” och hans gäng fortsätter på den inslagna vägen.
 Stig Jonasson / Smålandsposten

SUNDSVALL 2004-12-20
Jan ”Loffe” Carlsson & His Playmates
My One And Only Love
(Dragon/CDA)

Betyg: 4*
Folkkäre Janne ”Loffe” Carlsson, känd för sina oöverträffade film- och TV-roller är dessutom en av vårt lands bästa trummisar. Hårt anlitad på 60-talet då legendariska Gyllene Cirkeln invaderades av namnkunniga amerikaner som Dexter Gordon, Johnny Griffin och Don Byas. De ställde höga krav och med sin rytmiska skicklighet infriade han förväntningarna.
”Loffe” är en av mina favorittrummisar. Jag glömmer aldrig hans formidabla uppvisning när duon Hansson & Karlsson gästade Gnarpsbaden med sin popinfluerade jazz! Hans energirika och eggande spel har influenser från Elvin Jones utan att han för den skull försöker vara en eftersägare. Janne är sin egen och det räcker långt.
Under några år har ”Loffe” hållt igång med sin grupp Playmates där gamle polaren Ulf Andersson spelar tenorsax, Ulfs son elbas och den magnifike gitarristen Ewan Svensson. Därför var det helt i sin ordning att dokumentera den här spelglada och sammansvetsade kvartetten på skiva. Anderssons balans imponerar som alltid, oavsett tempo. Hans eleganta frasering griper också tag rejält. Ewan Svenssons utsökta gitarrspel har både rytmisk stadga och solistisk fantasi där det oväntade händer. Hans irrationella utflykter ger musiken nerv och närvarokänsla. Materialet som spelas är signerat McCoy Tyner, Harold Arlen, Horace Silver,
Thelonious Monk med flera. Ett starkt album som rekommenderas!
Hans-Erik Bergman