Sometime Ago

Ewan Svensson
Sometime Ago (ESM Prod )

Det är märkligt, att det inte talas mer om gitarrägare Ewan Svensson från Falkenberg. Åtminstone bland oss vanliga jazzkonsumenter. Musikerna, både här hemma och lite varstans i utlandet, känner förstås till honom mycket väl. Fråga Randy Brecker, Harry Allen, Håkan Broström, Palle Danielsson, Jan Lundgren, Scott Hamilton, Ove Ingemarsson, Yasuhito Mori och Uffe Andersson till exempel! 
Anledningen till den anspråkslöse Ewans relativa anonymitet är förstås, åtminstone delvis, att han har vägrat att flytta till Stockholm för att kontinuerligt synas och höras på de ställen det skrivs och talas om. 
Ett annat skäl är att han har ägnat åtskillig tid åt att vara pedagog och arrangera sina populära Falkenbergs Jazzdagar en gång om året. Fast då och då ger han sig i alla fall ut i världen och visar upp sig. Han har, till exempel, gjort succé i Japan! Och faktiskt även lite här och var ute i Europa. På senare år har han dessutom farit runt på våra svenska jazzklubbar som en av Janne ”Loffe” Carlssons ”Playmates” och tillsammans med sin begåvade dotter, sångerskan Hannah Svensson. Några skivor, faktiskt bortåt 20 stycken, har det också blivit mellan varven. Varav ett par kritikerhyllade sådana på senare tid i sällskap med Hannah.
”Sometime Ago” låter oss ta del av Ewan Svensson helt på egen hand. Hemma i sin studio har han, utan pretentiösa förberedelser och konstfulla arrangemang, lekt med ett knippe outslitliga standards hämtade ur den amerikanska sångboken. Och här och var har han i efterhand, varsamt och med osviklig smak, lagt till en och annan extra stämma, som gör att han således spelar duett med sig själv. Bland de 13 melodier Ewan har valt som underlag för sina högst hörvärda tonbroderier kan nämnas Hoagy Carmichaels vackra ”Skylark”, Jimmy van Heusens ”I Thought About You” och ”Here´s That Rainy Day” och Robin Raingers ”If I Should Lose You”. Men det bästa kommer till sist: Bill Evans och Miles Davis ”Blue in Green”, en klassiker som dök upp för första gången på Miles odödliga album ”Kind of Blue”. Ewan ger den helt egen och mycket personlig tolkning.
Så här lycklig tror jag inte att jag har blivit av en gitarrplatta sedan jag inhandlade Joe Pass första soloalbum på Pablo-etiketten för drygt 40 år sedan! Ewan Svensson är, precis som Pass var det, en virtuos av högsta och ädlaste dignitet. Det mesta tycks gå så lekande lätt och inte för ett ögonblick smakar det uppvisning. Och allt är så rytmiskt, harmoniskt och melodiskt raffinerat att man blir riktigt överlycklig.
”Sometime Ago” borde ingå i standardutrustningen på varje musikskola där det undervisas i gitarrspel. Och att alla jazzgitarrister snarast bör införskaffa albumet är en självklarhet!
2017 års bästa svenska jazzalbum?
Jan Olsson

Ewan Svensson
Sometime Ago

(ESMCD1704)
Hösten 1979 gjorde Count Basie sitt sista framträdande i Sverige med en konsert i Stockholms Konserthus. Som förband hade han den fabulöse gitarristen Joe Pass som ensam värmde upp publiken med en rad klassiker ur Basiemappen. När jag lyssnar på Ewans nya skiva kom jag utan vidare jämförelser att tänka på just Joe Pass. Här gör Ewan detsamma, fast i en studio, där han med finess och riklig fantasi, dressar om ett fång kända melodier ur standardrepertoaren som I´ll remenber April, We´ll be together again, It´s you or no one, If I should lose you, Falling in love with love med flera. Att han trivs i sin ensamhet märks på hans sätt att behandla melodierna. Allt flyter på utan någon märkbar ansträngning. Ewan har genom åren gjort många bra album men frågan är om inte den här är den hittills bästa.
Köp, lyssna och njut! / Hans-Erik Bergman

Ewan Svensson
Sometime Ago


Inom folkmusiken finns en aktningsvärd titel, riksspeleman, som både är en kvalitetsmärkning av kunnande, spelskicklighet och förståelse av traditionen. Men epitetet blir också för utvalda musiker en bekräftelse på den egna kompetensen, vilket i sin tur ger legitimitet och möjligheter. Inom jazzen finns ingen motsvarande formell hedersbetygelse, utan det egna mästarprovet för många är att ge ut en skiva med tolkning av standardlåtar. Detta är sällan något man gör i början av sin musikerbana, vilket förutom mod också implicerar lång erfarenhet och mognad. Att dessutom göra detta i soloformat, antar jag ställer extra krav på den egna självtilliten. De flesta spåren är ytterst välkända och ofta spelade, vilket gör att man som lyssnare lätt kan ha en förutfattad uppfattning om hur de ska eller borde låta.
Men i detta avseende överraskar Svensson ofta med spontana infall och utvecklingar. Och det är just de små skillnaderna mot det förväntade som ger utväxling och dynamik och sätter den personliga prägeln. Det här är musik som inte behöver analyseras eller dissikeras, utan vinner på att lyssnas förbehållslöst med öppna öron. Om jag ska nämna några favorittolkningar av de 13 låtarna som finns med här, så är det den konverserande versionen av ”When I fall in love”. En annan favorit är ”I Remember you”, där Svensson inte lyckas dölja sin tekniska virtuositet samt slutligen den egensinniga versionen av Carmichaels ”Sky Lark”. Ewan Svensson klarar sitt mästarprov, Sometime Ago med beröm godkänt, och annat var väl knappast att förvänta.
OJ / Ulf Thelander

Ewan Svensson
Sometime Ago ESM 1704

Swedish guitarist Ewan Svensson has recorded more than 15 albums from guitar and vocal duos to quintets but this is his first outing in a solo context. This isn´nt quite an accurate description because he mostly accompanies himself on doubletracked guitar. The selection of tunes is comprised entirely of standards such as We´ll be together again, Falling in love with love and Autumn Leaves. Although it´s hardly a groundbreaking set, Svensson plays with skill and panache.
Roger Farbey, Jazz Journal